You are here
SU - Uddannelsesstøtte
SU står for Statens Uddannelsesstøtte. Det er penge, du kan søge om at få udbetalt til dine leveomkostninger hver måned, når du tager en uddannelse.
I Danmark får du betalt din uddannelse, hvis det er en uddannelse, der er godkendt af det offentlige.
Samtidig kan du få støtte til at betale dine udgifter til husleje, mad, el, vand og varme, studiebøger, transport og så videre. Ved hjælp af SU behøver du ikke bruge meget tid på at tjene penge ved siden af studiet. Samtidigt vil du have mere tid og overskud til undervisning, eksamener og studierelevante aktiviteter.
Betingelser for at få SU
Det er en forudsætning, at man opfylder de almindelige betingelser for at modtage SU. Man skal blandt andet være fyldt 18 år, være indskrevet og gennemgå en SU-berettigende uddannelse, være studieaktiv på denne og ikke modtage anden offentlig støtte, der tilsigter at dække leveomkostningerne.
For at kunne få SU skal man som flygtning eller familiesammenført skal du desuden ansøge om ligestilling med danske statsborgere. Man kan bl.a. ligestilles, hvis man er omfattet af integrationslovens § 2, stk. 2 (flygtninge) eller 3 (familiesammenførte udlændinge, herunder familiesammenførte til flygtninge). Det omfatter også flygtninge med midlertidig opholdstilladelse.
Spørgsmål og svar
-
Hvordan ansøger jeg om SU?
Ansøgning om SU
Når man er blevet optaget på en SU-berettigende uddannelse i Danmark og vil ansøge om SU, skal man:
- Ansøge om SU i minSU, hvor man logger på med NemID, og
- Udfylde det særlige skema for udenlandske statsborgere, der søger ligestilling med danske statsborgere.
Skemaet for udenlandske statsborgere findes ved at klikke på linket på den kvitteringsside, man får efter ansøgning om SU i minSU. Det skal afleveres til uddannelsesstedet senest tre uger efter SU-ansøgningen. Der skal bl.a. vedlægges kopi af alle de opholdstilladelser, som ansøgeren har fået siden ankomsten til Danmark. Dokumentationskravene fremgår af skemaet.
Hvis man som uddannelsessøgende har spørgsmål om sin SU, skal man kontakte SU-medarbejderen på sit uddannelsessted.
- Læs mere om SU til udenlandske statsborgere på su.dk
- Læs om ligestilling af flygtninge og familiesammenførte på su.dk
-
Hvilke uddannelser kan man få SU til?
Se på su.dk, hvilke uddannelser i Danmark man aktuelt kan få SU til:
På UddannelsesGuiden findes informationer om de enkelte uddannelsestilbud. Her fremgår det også, om det enkelte uddannelsestilbud giver mulighed for SU: