You are here

Barsels-besøgsven styrker sproget

Flygtninge der går hjemme på barsel risikerer nemt at sakke bagud i deres danskundervisning. Det retter frivillige barsels-besøgsvenner op på.

Biriban fra Syrien får besøg af en dansk frivillig en gang om ugen. Og så øver hun dansk i sit hjem.

”Jeg ville glemme mit danske sprog, hvis Else ikke kom på besøg”, siger 27-årige Biriban, mens hun holder sin seks måneder gamle datter i armene hjemme i sin lejlighed i Roskilde.

”Jeg er på barsel og går hjemme rigtig meget. Jeg møder næsten ikke nogle danskere. Else gør en kæmpe forskel for mig”, siger Biriban.

Biriban kom til Danmark for to år siden og har gået på sprogskole, så snart hun fik muligheden for det.

”Jeg vil gerne have job i Danmark hurtigt. Så jeg skal uddanne mig. Derfor er sproget vigtigt. Jeg vil gerne arbejde på et plejehjem, og passe på de gamle mennesker”, smiler hun.

Kommunen fandt frivillig
Men da hun skulle på barsel og skulle gå hjemme med babyen, kunne hun ikke fortsætte med sprogskolen. Det var hun frustreret over og en af kommunens familiekonsulenter hjalp hende med at finde en frivillig besøgsven. En frivillig besøgsven er en dansk kvinde, som hjælper udenlandske kvinder som Biriban med at holde det danske sprog ved lige under barslen. Biribans besøgsven er 71-årige Else Jacobsen. Hun er pensioneret ergoterapeut med stor viden om sprog og grammatik.

”Jeg synes, det er et givende arbejde at hjælpe Biriban. Hun er meget motiveret for at lære sproget. Vi svinger rigtig godt sammen, og det er interessant at få et indblik i en anden kultur”, fortæller Else Jacobsen.

Gør en forskel
Else Jacobsens besøg gør en forskel. Det er tydeligt at høre på Biriban, Hun taler dansk under hele interviewet.

”Else har bragt mig videre. Min udtale bliver bedre og bedre. Jeg tror, jeg havde glemt alt under barslen, hvis Else ikke kom. Jeg er meget glad”, smiler Biriban, med sin datter på skødet.

Dato: 22. Januar 2019

Senest opdateret:

22. Januar 2019